فیوز محافظ جان چیست و چه کاربردهایی دارد؟
فیوز محافظ جان چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ این سوالی است که بیشتر عموم افراد از ما می پرسند، که این فیوز محافظ جان چه کاربردی در پکیج برقی دارد؟
ما در این مطلب می خواهیم که تمامی سوالات و ویژگی و معایب فیوز محافظ جان را بیان کنیم.
کلید محافظ جان چیست؟
این کلید نوعی از فیوز هایی می باشد که در برابر برق گرفتی جلوگیری می کند. دریک سیستم برای ایمن سازی از کلید محافظ برای تشخیص نشتی و جریان برق و همچنین برای ایجاد شوک نصب می کنند.
این محافظ جان به نوعی عمل می کند که این به صورتی می باشد که اختلاف بین جریان رفت و جریان برگشت در صورت داشتن اختلاف بین جریان رفت و جریان برگشت مدار را قطع می کند.به زبان ساده تر اگر بیان کنیم در حالت عادی مقدار جریان وردی و خروجی نیز باید یکسان باشد و در صورت اختلاف بین آن ها این امکان وجود دارد که سیم های فاز یا قسمت الکتریکی مدار با بدنه در ارتباط باشد و به این نیز جریان نشتی گفته می شود که با همچنین شدن جریان الکتریکی فیوز محافظ جان ورودی مدار را قطع می نماید.
از کلید محافظ جان بر چه دستگاهی هایی ضروری می باشد که باید نصب شود؟
بیشتر از کلید محافظ جان در دستگاه هایی که با برق کار می کنند نصب می شوند چون این کلید برای نشتی جریان برق به کار گرفته شده که در سیستم هایی که با نفت کار می کند کارایی ندارد. آلپ صنعت در هنگام تولید پکیج برقی دیواری خود از محافظ جان و کنتاکتور، فیوز مینیاتوری استفاده نموده که اصلی ترین آن ها فیوز محافظ جان است.
این فیوز در پکیج های برقی به این گونه عمل می کند:این فیوز در زمان بروز نوسان برق و قطع شدن جریان الکتریکی سریعاً ورودی جریان برق را به مدار قطع می نمایدکه جان کابر در امان باشد و آسیبی به دستگاه وارد نشود.این فیوز جریانات دقیق رفت و برگشتی را باهم به صورت دقیق نیز بررسی می کند. اگر که جریان ورودی و خروجی یکسان نبود بلافاصله نیز قطع می کند.
انواع کلید های فیوز محافظ جان کدامند؟
RCD اسم کلی کلیدهای محافظ جان می باشد که شامل دونوع می باشد:
کلید RCCB یا همان مخفف آن عبارت است (Residual Current Circuit Breaker) می باشد. معنای فارسی این کلمه یعنی اینکه قطع جریان نشتی برق هست که حفاظت اضافه بار ندارد یعنی وظیفه ای که بر عهده دارد آن است که در برابر جریان نشتی محافظ کند هم از جان کاربر و از قطعات داخل دستگاه که آسیبی به قطعات دیگر نرساند.
کلیدRCBO یاهمان مخفف آن عبارت است (Resdual Current Ciruit Breaker With Over Protection ) می باشد.معنای این کلمه که مخفف آن نوشته بود این است که لغو کلید های قطع جریان نشتی الکتریکی با حفاظت اضافه بار می باشند.
آیا کلید محافظ جان بدون ارت نیز کار می کند؟
امکان دارد که میزان نشتی در دستگاه به گونه باشد که به زمین منتقل شود، یعنی جریان نشتی آن برای کلید طراحی شده، که بنابراین کلید مدار را قطع نمی کند. چون این فیوز محافظ جان ۳۰ میلی آمپر برای حفاظت از افراد در برابر برق گرفتی و با توجه به میزان مقاومت بدن و مقدار جریان نشتی که بدن انسان می تواند تحمل کند طراحی شده است.
پس با داشتن اتصال به زمین در مدار ی که در آن محافظت جان استفاده می شود یکی از نکات ضروری می باشد.چون که محافظ جان بر اساس اختلاف جریان فاز و نول عمل می کند. با وجود این حال هم می توان از کلید محافظ جان برای مکان هایی که چاه ارت ندارند استفاده کرد اما باید گفتن که خطر برق گرفتی تحدید می کند.
چگونگی نصب فیوز محافظ جان
برای حفاظت از جان افراد در مقابل خطر برق گرفتگی و جلوگیری از خطرات جریان نشتی الکتریکی و اتصالات نیز از کلید محافظ جان باید استفاده کرد.
- دمای کاری فیوز محافظ جان باید ۳۵ تا ۷۰ درجه سلسیوس باشد.
- فیوز محافظ جان با جریان نامی از ساعت ۶ تا ۱۰۰ آمپر تولید می شوند.
- اگر شما مشترکین خانگی می باشد باید فیوز محافظ جانی دو پل نیز تهیه کنید.
- مشترکین صنعتی که با برق سه فاز سرو کار دارند، فیوز های چهار پل برای آن ها مناسب می باشد، که در سیستم های سه سیمه استفاده می گردد.
نحوه نصب :
شما قبل از نصب نمودن فیوز باید با میلی آمپر مخصوص میزان نشتی جریان را اندازه بگیرید که در صورتی که میزان جریان نشتی از ۲۰ درصد حساسیت جریان نشتی نامی کلید باشد. این نشتی می تواند بین فاز و زمین، نول و زمین، مجاور باشد باید در تمام حالت های فوق کلید اقدام به قطع مدار می نماید.
در سیستم های تک فاز دوسیم نول و فاز و در سیستم سه فاز، چهار سیم سه فاز و نول بایستی به ورودی و خروجی کلید وصل شود.شما باید در هنگام نصب به افراد متخصص نیز این کار را بسپارید و تاکید کنید که همراه با فیوز محافظ جان از کنتاکتور کمکی به کار ببرد.
آیا استفاده از فیوز محافظ جان در ساختمان ها الزامی می باشد؟
امروزه باید در ساختمان ها و با رعایت استاندارد های ایمنی ساختمان کلید محافظ جان در تمامی مدارها الزامی می باشد، چهار منطقه در ساختمان وجود دارد که فیوز محافظ جان باید نصب گردد.
تابلو برق ورودی:
با داشتن کلید محافظ جان، تابلو بررق از حوادثی مانند اتصال سیم ها و برق گرفتگی در امان می باشد.
سرویس بهداشتی ها و مناظق مرطوب:
برای اسنکه سوییچ ها و کلید و پریز های سرویس بهداشتی و حمام ها باید نشتی جریان آهن ها را با کلسد محافظ جان حفاظت شده باشند. در این مکان ها رطوبت زیاد بوده و در مواقعی که دست ها خیس می باشد به شدت جریان برق حساس شده و امکان بر این دارد که برق گرفتگی رخ دهد.
سویچ ها و پریز ها:
تمامی سوییچ ها و پریز های موجود با ید در برابر برق گرفتگی محافظت شده باشند چون احتمال برگرقتی در این تجهیزات بیشتر دیگر تجهیزات در خانه و … می باشد.
انواع روش های حفاظت در برابر برق گرفتی
- حفاظت توسط سیم ارث
- حفاظت توسط ایجاد فاصله
- حافاظت توسط پوشش ها و روکش های سیم
- حافظت توسط عایق بندی
این روش هایی که در بالا گفته شد برای حفاظت فوق دارای ویژگی هایی منحصر به قردی هستند که هر کدام از روش های بالا نیز بدون نقض عیب نیست و محدودیت هایی را دارد.
نتیجه گیری
پس بعد از خواندن مطلب با به این تیجه مهم میرسیم که فیوز محافظ جان همان گونه از نامش معلوم می باشد وظفیه سنگینی را بر عهده دارد و باید در هنگام خرید لوازم الکترونیکی دقت داشته باشید که قطعه ای به این مهمی داشته باشد که هم دستگاه و هم جان شما در امنیت کامل باشد.
بازدیدها: ۱۵۱۴